Represijom (i) na portal

01_04_2007
Represijom (i) na portal

Svojim uspjesima i dosljednošću kod nekih smo izazivali zavist i ogorčenje, no to je ljudski – kako drukčije pokazati nečiju veličinu? Ako netko misli da je split.com.hr toliko velik portal da ga se policijom treba smanjivat, ok, prihvatit ćemo tu ulogu i borit se…

Očito smo postali previše zanimljivi i valjda smo trebali ostati onaj dobri stari nighst.com kojem je objava tekstova kasnila po nekoliko tjedana, koji se bavio samo zabavom i noćnim životom i nije dirao u dnevnu (mračnu) svakodnevnicu grada pod Marjanom. Laži i objede su valjda začin ovog grada kojeg, unatoč tom gorkom okusu, volimo i kojem ćemo i dalje rado darivat svoje slobodno vrijeme kako bi omogućili razmjenu informacija, a uvijek sa sigurnošću da radimo nešto dobro za ovaj grad, za njegove mlade koji u nedostatku mogućnosti za primanje i slanje informacija postaju laka meta lešinara.

Svojim uspjesima i dosljednošću kod nekih smo izazivali zavist i ogorčenje, no to je ljudski – kako drukčije pokazati nečiju veličinu? Ako netko misli da je split.com.hr toliko velik portal da ga se policijom treba smanjivat, ok, prihvatit ćemo tu ulogu i borit se…

Nakon neuspjelog pokušaja da se kredibilitet splitskog.portala sruši iznošenjem neistina o izvoru financiranja, "netko" je prešao na Plan B. Tamo gdje uredništvo ima potpunu kontrolu očito je nemoguće pronaći rupu kroz koju bi crvi mogli ući, ali forum je posljednja prilika da se nađe nečija pogreška i zalijepi ju se za splitski.portal.


Policija je tako jučer u popodnevnim satima kontaktirala uredništvo portala zbog navodnih problematičnih postova na forumu. Razmišljali smo - pornografija i razni …izmi nisu jer pazimo na to, onda što je? Tražila su se imena i prezimena nekih korisnika, provjeravalo se IP adrese i sastavljao zapisnik. Zvuči nevjerojatno, zar ne? Što se onda događa puno većim forumima?! Prema dogovoru uredništva, ostali smo pri stavu da iako smo u mogućnosti otkriti identitet nekih korisnika ničiji identitet bez naloga - ne otkrivamo, po cijenu toga da netko od nas preuzme identitet tražene virtualne osobe.

Upravo to se i dogodilo, ne želeći se previše zadržavati u neshvatljivoj situaciji, jedan od članova uredništva prihvatio je da bude žrtveno janje i preuzeo birokratske patnje virtualnog prijatelja. Tako je hrvatska policija u suradnji sa splitskim.portalom započela pokus – kako će virtualna osoba koju može stvarati više stvarnih osoba u realnom svijetu preko posrednika dati iskaz o navodnim spornim postovima. Možda da na ovo gledamo pozitivno – hrvatska policija je shvatila da na internetu postoji čitav jedan grad sa više od milijun stanovnika kojeg kontrolira samo par policajaca! "Ako se već ne možemo obračunati sa kriminalom, pronaći ubojice i reagirati na nasilje u obitelji, onda ćemo bar reagirati i procesuirati svaki prijavljeni slučaj koji izgleda jednostavan, koliko god on smiješan bio" – kratko je komentirao policijski službenik Mitar Mandić kada smo ga pitali možemo li u vezi ovog slučaja dobiti službenu izjavu.

edit:
Je, aprililili Al' u svakoj šali pola istine, ponekad i više