Princ Limun je ljut :)

27_03_2007
Princ Limun je ljut :)

Baletni ansambl splitskog HNK u petak će premijerno izvesti predstavu "Cipollino", duhoviti komad iz dva čina namjenjen prvenstveno djeci, ali i mladima koji tek postaju ljubitelji ovakve vrste umjetnosti. Splitska izvedba se neće puno razlikovati od moskovske, jer sve što tamošnji prvaci baleta izvode, izvodit će i splitski.

Baletni ansambl splitskog HNK u petak će premijerno izvesti predstavu "Cipollino", duhoviti komad iz dva čina kojem će se najviše obradovati djeca, no namijenjen je publici svih generacija. Prema bajci Giannija Roadrija, libreto je napisao Genadij Rihlov, a glazbu Karen Hačaturijan.


Predstavu je postavio "Cipollinov tata" ruski koreograf Henrik Majorov, danas zamjenik ravnatelja državne koreografske akademije u Moskvi i šef katedre za koreografiju.

Na programu poznatog moskovskog Boljšoj teatra taj se balet zadržao do danas, a izvodi se i na brojnim europskim i svjetskim pozornicama. Splitska izvedba se neće puno razlikovati od moskovske, jer sve što tamošnji prvaci baleta izvode, izvodit će i splitski.

Cipollino se sa svojim brojnim prijateljima mora suprotstavljati nepravdama "svijeta voća i povrća" izazvanih ljutnjom princa Limuna i osornošću gospodina Krumpirka - koreograf svaki put unosi novi dah poletnosti, zanimljivosti i stalnu dinamiku na pozornici.


Komad je koreografski vrlo kompliciran, budući da su karakteri likova različiti, oprečni, nespojivi. Predstava s 14 uloga vodi ka kulminaciji emocija, a sve se rađa iz burne smjese pokreta, ističe Majorov, kojemu u koreografiji asistira kćerka Ana Majorova, rođena 2 godine nakon popularnog baleta.

Djeca će ovu priču dobro razumjeti, što je izvrsno za stvaranje nove generacije ljubitelja ovakve vrste umjetnosti, istaknula je ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović.

napisala: Andrea