Velo Misto smijenit će Puljića

23_03_2007
Velo Misto smijenit će Puljića

Za dva mjeseca zbrojit ćemo punte ovoga Poglavarstva. Valja očekivati, kako stvari stoje, da neće dobiti pozitivnu ocjenu, što u konačnici znači da ga više neće ni biti, kaže Hrvoje Marušić

Ovo gradsko poglavarstvoočito nije sposobno riješiti problem spore administracije, niti ispuniti naša očekivanja koja smo postavili na početku mandata te valja očekivati da u svibnju neće dobiti naše povjerenje — riječi su splitskog poduzetnika Hrvoja Marušića, gradskog vijećnika Liste Veloga Mista, nakon nedavnih optužbi gradonačelnika Zvonimira Puljića o tome kako poduzetnici zajedno s Ivom Orom, vlasnikom tvrtke "Ora mont", već 16 mjeseci vrše pritisak na gradsku vlast zbog ostvarivanja privatnih interesa u projektu proširenja i rekonstrukcije Manđerove, Bihaćke i Kavanjinove ulice.

Ora i LVM

— Ora nije član LVM-a i mi s njegovim problemom nemamo ništa. Taj projekt je trebao krenuti do konca ove godine, a isključivo greškom Poglavarstva upitno je hoće li se on pokrenuti s mrtve točke. Istina je, pak, da mi vršimo i vršit ćemo pritisak na sporu gradsku administraciju da završi obećane projekte koji evidentno kasne i pitanje je hoće li se ostvariti. Eto, npr. Ministarstvo obrazovanja ima rezervirana sredstva za novu zgradu Obrtne tehničke škole i sportsku dvoranu, no zbog nesposobnosti Gradskog poglavarstva da riješi komunalni doprinos za darovanu zgradu ispaštaju učenici, odnosno građani Splita. Ista situacija je i sa sudskim sporom oko Brodarice gdje je Grad ušao u nepotreban trošak iako sam tvrdio da će Grad taj slučaj izgubiti. Također, Grad je oduzeo zemljište na TTTS-u za potrebe veletržnice koje ga je u početku koštalo milijun i 700 tisuća kuna, a sada zbog politikantstva i prepucavanja među strankama ono će stajati više od tri milijuna kuna. Sličnih primjera ima mnogo, a iz svih se uspije zaključiti da ovo poglavarstvo probleme rješava samo iscrpljujućim sudskim sporovima koje u većini ne može dobiti — ističe Marušić te dodaje:

— Za dva mjeseca, točno na sredini mandata aktualne gradske vlasti, povući ćemo crtu i zbrojiti punte. Ako oni budu na kraju negativni, što se može i očekivati kako stvari stoje, ovo gradsko poglavarstvo neće dobiti prolaznu ocjenu, što znači da ga više neće ni biti! — tvrdi Marušić, dodajući kako se u tom slučaju neće ići na nove izbore, nego će se složiti novo poglavarstvo.

Dogovor

— Moram spomenuti kako LVM ne sudjeluje u izvršnoj gradskoj vlasti, nego to čini HDZ kojem smo mi dali našu podršku, ali samo dok ispunjava programske dogovore. Kao nezavisna lista nismo ideološki obojeni, niti imamo ikakve predrasude, nego nas zanima samo dobrobit grada, a poglavarstvo ćemo složiti od onih ljudi koji su nam u tome spremni pomoći — kazuje Marušić.

Opstrukcije

Prema njegovim riječima Lista Veloga Mista je u sastav gradske vlasti ušla kako bi gurala projekte, a ne da ih "aljkavi i nedjelotvorni" političari opstruiraju.

Naime, ovo ne bi bio prvi put u splitskoj povijesti da se na polovici mandata mijenja sastav poglavarstva. Podsjetimo, to se dogodilo prije nekoliko godina kada je tadašnjega gradonačelnika Slobodana Beroša zamijenio Miroslav Buličić.

Puca ljubav s HDZ-om

Silvano Bralić, čelnik Liste Veloga Mista, i Željko Jerkov, predsjednik Gradskog vijeća, jučer nam nisu željeli komentirati mogućnost da se poduzetnici u svibnju odreknu "ljubavi" s HDZ-om i gradonačelnikom Puljićem, no nisu ni demantirali Marušićeve tvrdnje.

— U ovom trenutku se ne bih izjašnjavao o tom pitanju. Kako u Velome Mistu nema tzv. stranačke stege, kolega Marušić ima pravo na svoje mišljenje — zaključio je Bralić, a gotovo isti odgovor dao nam je i Jerkov.
Prvi čovjek oporbe, SDP-ovac Veljan Radojković, pak, drži kako je trenutačno stanje u gradskoj vlasti produkt "nesređenih međusobnih odnosa" među koalicijskim partnerima.

— Kao oporba i kao ozbiljna stranka držim da bi o Poglavarstvu trebali odlučivati građani, drugim riječima logično bi bilo da se raspišu izbori. Istaknuo bih da ni Puljića nisu izabrali izravno građani, nego je on na mjesto gradonačelnika zasjeo kupujući glasove — kazao je Radojković.

Poteštat o Marušiću s Bralićem

Optužbe Hrvoja Marušića neću komentirati jer on ne predstavlja Listu Veloga Mista, ali ću o njemu porazgovarati sa Silvanom Bralićem, predsjednikom poduzetničke liste - kazao je gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Slobodna Dalmacija, Leo Kovačić