Opako u Sajam hali

22_03_2007
Opako u Sajam hali

Malo je vjerojatno da će Iron Maideni ikada doći u Split. Najavljujući žestoki show, znali smo da nam se nešto opako sprema u velikoj dvorani ''Sajam Hala'' u Beogradu. Light show i gitaristički trikovi Murraya, Smitha i Gersa su atmosferu doveli do vrhunca.

Iron Maiden su, nakon gotovo nešto više od pola godine od izdavanja novog albuma A Matter Of Life And Death, započeli europsku turneju koja je dio i njihove svjetske turneje. Njome su, između ostalog, obuhvatili dobar dio srednje i istočne Europe, uključujući Ljubljanu, Veneciju, Atenu i Beograd. Najavljujući žestoki show, znali smo da nam se nešto opako sprema u velikoj dvorani ''Sajam Hala'' u Beogradu.


Ljubitelji žestokog zvuka i heavy metala uputili su se prema Beogradu organizirano putem raznih agencija ili pak u privatnom aranžmanu. Kako je bilo najavljeno, tako je i bilo održano. Za razliku od drugih zvijezda, držali su se najavljenog vremena. Predgrupa je započela svoj nastup točno u 20 sati, a to je bila mlada heavy metal zvijezda Lauren Harris poznatija kao kćer basiste Iron Maidena – Steve Harris. Započela je svoju mini turneju kada i Iron Maiden, otvarajući im koncerte na raznim festivalima i solo nastupima. Predstavila nam je svoje najpoznatije pjesme Your Turn, Let Us Be i Get Over It koje možete preslušati i na njezinoj myspace stranici. Dobar uspjeh s obzirom da joj je tek 21 godina.


Maidenov koncert počeo je točno u 21 sat kada su se sva svjetla pogasila, a fanovi naprosto podivljali. Koncert su otvorili pjesmom Different World kojom započinje i njihov novi album. Nastavili su kao da slušamo album, sa pjesmama These Colours Don't Run i Brighter than a Thousand Suns. Tijekom koncerta su odsvirali i pjesmu The Reincarnation of BB, najavni singl novog albuma. Publika je reagirala odlično na svaku pjesmu, nije bilo te duše koja nije znala barem jedan takt pjesama Fear Of The Dark i Number Of The Beast.


Light show i gitaristički trikovi Murraya, Smitha i Gersa su doveli atmosferu do vrhunca. Po mojoj procjeni, Bruce Dickinson je bio najveselija zvijezda večeri. Uz skakutanje po monitorima i pozornici te vijorenju zastave, Bruce se najviše iskazao u vrhunskom pjevanju. To se najviše očitovalo u pjesmi s kojom su završili koncert, Hallowed Be Thy Name. Koncert je trajao više od sat i pol, po osmjesima i raznim pričama se vidjelo da je publika i više nego zadovoljna.


Tih nekoliko sati vožnje i mučenja na granici su se isplatili da se doživi takva prilika koja mi se možda više nikada neće ukazati. Ukoliko želite osjetiti djelić opisane atmosfere, imate priliku! Iron Maiden ponovno svira blizu nas – Ljubljana 02.06.2007. Nakon ovog koncerta otišli su na cijepljenje protiv malarije, jer ih je već čekao avion za Indiju, tj. slijedeći koncert u Dubaiju..

napisala: Teeja
foto: renki