Ma, Gotan Project, 100%

21_03_2007
Ma, Gotan Project, 100%

Šuškalo se, glasno pričalo, a sada i službeno – prošle godine Evora, ove godine Gotan Project i Spakka Neapolis. Ponovno na Rivi koncert povodom Dana grada. Preuređena Riva će definitivno biti puna i rasplesana. Pitate ko su ti?! Evo...

Gotan Project, inovatori argentinskog tanga i proslavljeni sastav iz Francuske, i Spakka Neapolis, predstavnici tradicionalne glazbe južne Italije.


Gotan Project


Početkom 20. stoljeća tango je impresionirao Europu i izazvao masovnu pomamu za plesom stigavši iz Argentine u Pariz. Interes za tangom je tijekom godina varirao, a pojavom Gotan Projecta uzdigao se na sasvim novi nivo i osvojio zapadnjačke klubove i glazbenu scenu. Ono po čemu je tango Gotan Projecta posebno atraktivan jedan je sasvim nov i svjež pristup tradiciji, koji je protkan pionirskim spajanjem dvaju potpuno različitih stilova; argentinskog tanga i dub-a s Jamajke.

I u Splitu bi to trebalo izgledati ovako...

Iako glazbenici rade na sasvim novom pristupu tangu, te spajanju vrlo različitih stilova, ipak ne zaboravljaju korijene te glazbe. Prošle godine izašao je njihov novi album "Lunático", za koji članovi sastava kažu slijedeće: „Zaista smo htjeli istražiti oboje, tango i argentinski folklor, detaljnije nego prije. Iz tog razloga su mnoge pjesme orijentirane prema klasičnom tangu i tradicionalnoj strukturi.“

Njihov debi album 'La Revancha Del Tango', spoj elektronike i tanga, prodan je u više od milijun primjeraka, a njihovi koncerti rasprodani su diljem svijeta. Gotan Project dobitnici su nagrade BBC Radio 3 World Music Award za najbolje nove izvođače 2003. godine.


Spakka Neapolis


Spakka Neapolis je sastav oformljen 2000. godine kao rezultat dugogodišnjeg rada troje glazbenika koji se bave tradicionalnom glazbom Napulja, a to su: Antonio Fraioli, Monica Pinto i Marcello Colasurdo. Tijekom brojnih turneja diljem Europe, Kanade, SAD-a, Meksika, Spakka Neapolis postigli su ogroman uspjeh, kako kod publike, tako i kod kritike. Nastupali su sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Manu Chao ili Peter Gabriel, te na prestižnim festivalima poput Sziget festivala u Mađarskoj, Womad festivalu u Velikoj Britaniji.


...i ovako :)

U današnje vrijeme popularne kulture i modernog jezika, kada postoji rizik nestajanja različitih izričaja lokalnih kultura, Spakka Neapolis izvode glazbu koja se u njihovom kraju stoljećima prenosila usmenom predajom. Korijeni ove glazbe sežu u predgrađe Napulja, u područje Spaccanapoli, koje danas pod tim imenom više ne postoji jer se tamo sada nalaze shopping centri.

izvor: split.hr
video: tenentedan i konichiwatanabe