Fucking Åmål

04_03_2007
Fucking Åmål

Projekcija filma zvučnog naziva Fucking Åmål bila je prošlu srijedu, no novi ciklus projekcija u Kino Klubu Split je tek počeo...  Ponedjeljkom je Qatsi trilogija redatelja Godfreya Reggia , a srijedom ciklus filmova Lukasa Moodyssona (Zajedno, Lilja zauvijek i Rupa u mom srcu). 

Kino Klub Split, nakon proteklih ciklusa Stanleya Kubricka, Davida Lyncha i Hayao Miyazakija, opet kreće s prikazivanjima. Točnije s dva filmska ciklusa:
  Ponedjeljkom je Qatsi trilogija redatelja Godfreya Reggia koja danas ima kultni status širom svijeta. Od realizacije svog debitantskog rada "Koyaanisqatsi" 1982. (snimanog 7 godina), do "Barake" Rona Frickea 1992. (snimatelja Qatsi trilogije), prošla su dva desetljeća no njihova svježina i dojmljivost ostaju nepromijenjeni. Ono što nikoga ne može ostaviti ravnodušnim je zapanjujuća vizualno-zvučna uvjerljivost, cjelina prožeta poetičnim, emocionalno snažnim slikama, usklađen s glazbom Philipa Glassa. Kao gledatelji stavljeni smo pred filmove koji se ne dešavaju samo ispred nas, već proizvode skale stanja i osjećaja u nama samima, tražeći da svijet, film i sebe stalno iznova definiramo. Otvoreni prema publici, humanističkog pristupa s puno razumijevanja za planet na kojem živimo, dopuštaju svakom od nas da bude što jest i kaže što misli.  

Scena iz filma Ljilja zauvijek

Srijedom je već krenuo ciklus filmova Lukasa Moodyssona, mlade švedske filmske zvijezde. Četiri filma različitih tematika, ali jednako energični na način svojstven Moodyssonu. "Fucking Amal" je topla priča o zbližavanju dvije najbolje prijateljice u malom i dosadnom gradu usred Švedske (Amalu). "Zajedno" je topla satira o životu u komuni punoj ljevičarskih ideologa. Dok prva dva filma gledatelja ostavljaju sa širokim osmjehom, Moodyssonov sljedeći film radi upravo suprotno. "Ljilja zauvijek" priča je jedne djevojke, prošvercane i prodane u Švedsku. Njezina priča poklonila je lice svakoj od 900 000 godišnjih žrtava traffickinga u svijetu. "Rupa u mom srcu" je brutalna kritika današnjeg života i porno industrije za koji Lukas sam kaže: "Skuhao sam vam slasno jelo, ali ne očekujte da ga i prožvačem za vas."

Filmska škola, projekcije, radionice i seminari, te vlastita produkcija filmova  neke su od aktivnosti po kojima Kino klub ima specifičan karakter. Od budućih ciklusa, biti će kraćih i manje poznatih filmova te revija alternativnih festivala. So stay tuned...

Početak u 20:30, ulaz besplatan ;)

napisao: Aljoša