Zmaj nije pojeo Princezu

23_02_2007
Zmaj nije pojeo Princezu

Gradsko kazalište lutaka Splita bilo je pretijesno za sve male i velike Splićane koji su htjeli pogledati praizvedbu predstave "O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo". Moja preporuka, svakako - i ne samo za klince već i za nas malo starije.

Gradsko kazalište lutaka Splita bilo je, što već postaje redovita praksa, pretijesno za sve male i velike Splićane koji su htjeli pogledati praizvedbu predstave "O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" višestruko nagrađivane spisateljice Ane Đokić Pongrašić. Iako je datum premijere u zadnji trenutak pomaknut dva dana - nije Zmaj pojeo Princezu, njego ju je dohvatila gripa - sve je ipak, baš kao u bajkama, sretno završilo. Bolesni su ozdravili i sjajno odigrali predstavu pod budnim okom redatelja Roberta Raponje. Aplauz nakon predstave nije jenjavao, a oni najmlađi su se opirali napuštanju dvorane - njima je 47minutna predstava bila kratka :)    
Priča o malom zmaju koji više od svega voli gledati TV i jesti kokice, ali kao i svi zmajevi prije njega, mora krenuti u svijet tražiti svoju princezu, zapravo je tekst koji stvara novu povijest zmajeva, ne onih opakih i strašnih, nego nekih "današnjih zmajeva" koji bi trebali biti ispunjeni toplinom, ljubavlju i blagošću.     Ležeran i ljupki komad koji se bavi demitologizacijom i rušenjem predrasuda uz redatelja Raponju potpisuju: asistentica Alin Majica, kreaciju maski i scenografiju Miljenko Sekulić, kostimografiju Marinela Jeromela, songove Zoran Pongrašić, koreografiju Maja Đurinović, a glazbu Tamara Obrovac. U predstavi igraju: Branimir Rakić, Srđan Brešković, Alin Majica, Ivan Medić, Sanja Vidan, Milena Blažanović, Milana Buzolić – Vučica i Ivica Beatović. Autorski tim napravio je odličan posao pa vjerujemo da će "Zmaj koji je kokice jeo..." još dugo i sretno živjeti na sceni splitskog lutkarskog teatra. Moja preporuka, svakako - i ne samo za klince već i za nas malo starije.    
GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA SPLIT
Tončićeva 1, tel. 395-958
Služba prodaje: 395 968, 098 321 728
Web: www.gkl-split.hr  
Napisala / foto: Andrea Weber