Biti potpun čovjek

22_02_2007
Biti potpun čovjek

"Previše sam vezan za Split  i ne želim da živim samo radi novca, već da povežem privatni i poslovni život na pravi način, da buden potpun čovjek, a ne samo neka "zvijezda" koja odlično svira gitaru. Ne valja se u životu posvetiti samo jednoj stvari."

Još kao mali san stalno volia pivat, pa sam se još od svoje treće godine snimao na kazete kako pivan Gunse i Metallicu . Sestre su primjetil e da iman smisla za glazbu, pa su me sa samo sedam godina upisali u Glazbenu školu – započinje priču o svom gitarističkom putu mladi Petar Čulić za kojeg stručnjaci vele kako je jedan od najperspe ktivnijih   glazbenik a na tom instrumen tu u svijetu. Iako je po prvotnom planu trebao svirati klavir, ni dan danas ne zna zbog čega je u trenutku prijave ispala – gitara.   Možda mu je jednostav no bilo suđeno!
 
  Svi koji su se prije nekoliko mjeseci odazvali našem pozivu “A'mo vanka“ u sklopu netom završenog projekta “Zajedno za jednako”, Petra su mogli slušati u kavani Lvxor. U stilu osnovnog cilja naše udruge, promocije kulture mladih, moramo kazati kako je Petar završio Osnovnu glazbenu školu Lovro pl. Matačić u Omišu, Srednju glazbenu školu Josip Hatze u Splitu, a trenutno je student treće godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
- Još od 17. godine radim honorarno kao nastavnik gitare u Omišu, a kada završim akademiju ići ću na postdipl mski studij vjerojatn o u Barcelonu ili Haag. U svakom slučaju, imam toliku kvalitetu da mogu otići bilo gdje u svijetu. Samo tribam izabrat. Iako me svi nagovaraj u da idem u SAD, jer bi tamo sigurno napravio veliku karijeru, a po koncertu se tamo dobije sa vremenom od 3 do 15 tisuća dolara to i nije baš vjerojata n scenarij – neskromno će, no s punim pravom Čulić. Tu pomalo nevjeroja tnu činjenicu, bar za većinu mladih ljudi, objašnjava riječima - Previše sam vezan za Split  i ne želim da živim samo radi novca, već da povežem privatni i poslovni život na pravi način, da buden potpun čovjek, a ne samo neka "zvijezda" koja odlično svira gitaru. Ne valja se u životu posvetiti samo jednoj stvari.    
Otkrio nam je i kako je već imao ponude za ugovor u stilu crossover zvijezde a la Maxim Mrvica, no to je odbio jer ga ta vrsta karijere ni uz gomilu novca kojeg bi zaradio, previše ne zanima. Naše uvjerenje kako je klasičnim glazbenic ima teško živjeti od njihova zanimanja također opovrgava. -  Meni je ovo u početku također bio hobi, no dogodila su se stalna putovanja, nagrade.. . i bilo mi je šteta odustati kad mi tako dobro ide. A novca uvijek ima, jer čak i ako niste neki posebno nadaren gitarist, nakon završenog studija možete raditi kao nastavnik . Oni malo bolji samo sa dva koncerta mjesečno mogu zaraditi cijelu plaću.

Da u startu stopiramo priče svih nevjernih Toma, koji se često znaju oglasiti uslijed informaci ja o ovako nadarenim momcima i curama iz njihova susjedstv a, možemo samo u prilog staviti Petrov životopis. Iako ima samo 20 godina, osvojio je do sada čak 27 nagrada, od čega 17 prvih mjesta na natjecanj ima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Češkoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Crnoj Gori i naravno Hrvatskoj .  
Ne zadovolja vaju ga samo more, obitelj, prijatelj i i sunce u Dalmaciji, on kreće aktivno! Jedan je od organizat ora gitarističkog festivala koji se na nekoliko lokacija krajem travnja održava u Splitu. Riječ je o prvom festivalu takve vrste u Hrvatskoj, koji se može usporedit i sa sličnim velikim svjetskim festivali ma, trajati će pet dana, a fond nagrada za ponajbolje svjetske virtuoze na gitarama je oko 30 tisuća eura. Splitski. portal jedan je od medijskih pokrovite lja "Split guitar festivala" pa uskoro očekujte detaljne informaci je, kada, tko, kada, što….     razgovarao: Cole foto: petarculic.com