Mramor

22_02_2007
Mramor

Jel tko zna kako se već desetljećima dobivaju sorte pšenice? Što je zapravo glavni sastojak kruha našeg svagdašnjeg? I mislija sam da ne bi znali. A zašto ne znate? Zato jer niste to imali iz kojih novina pročitati ni iz kojih vijesti čuti.

Jel tko zna kako se već desetljećima dobivaju sorte pšenice? Što je zapravo glavni sastojak kruha našeg svagdašnjeg? I mislija sam da ne bi znali. A zašto ne znate? Zato jer niste to imali iz kojih novina pročitati ni iz kojih vijesti čuti. Sorte pšenice se dobivaju takozvanom metodom bombardiranja. Mlade, divlje pšenice se bombardiraju velikim dozama radioaktivnog zračenja. Velika većina ih odmah ugiba il pak postanu retardirane. U samo vrloooo malom broju njih se dogodi pozitivna promjena. Takve pšenice se uzgajaju i puštaju u promet. U njima se ne zna do kakve je promjene došlo i njihovo razmnožavanje je neograničeno. A sad drugo pitanje. Znate li kako se dobivaju GMO usjevi? Pa naravno da znate. Svaki dan vas mediji bombardiraju sa informacijama o tome.

To se događa sa još par medijskih slučajeva. Najbolji primjer su slučaj Maškarin i drage nam tehno ploče. Ljudi ne znaju o tim slučajevima činjenice, ali uz veliku pomoć medija stvaraju čvrsto mišljenje. Ponašaju se kao Hercegovac iz jednog vica. Da ne bude zabune, ja sam rođen u Mostaru - Borat me naučija ovom tipu samosarkazma. Hercegovac ima čvrsto usađeno mišljenje da je najskuplje zapravo najkvalitetnije i najbolje. U svim slučajevima. Tako doktoru na hitnoj nakon postavljanja dijagnoze za stavljanje gipsa na slomljenu ruku odgovara: "Prčim ti ja taj gips. Mramor stavljaj!" Isto kao što Dalmatinac ne zna zašto kamen, laik ne zna zašto GMO-free ili što je to operacija slijepog crijeva tako i Hercegovac ne zna zašto mramor. Jednostavno je najbolji!

To što GMO izbacuje pesticide iz upotrebe, omogućuje uzgoj na nemogućim terenima (od afričkih polupustinja pa do ruskih tundra). To što je stručni konzilij više puta odlučio da doktori nisu pogriješili (svaka operacija je potencijalna opasnost). To što tehnobeton duže traje, zanimljivije izgleda i manje košta. To što gips daje ruci da diše a lakši je od mramora izgleda da nikoga ne zanima.

Ma prčim ti ja sve to. Iden ti ja u svom mercedesu na Klis. I nemoj da zafali kapulce!

napisao: Miljenko