On slobodno diše

26_02_2007
On slobodno diše

Luka Nižetić,  glazbena nada, koja tvrdi da neće mijenjati Zagreb za Split, sa snimanja novog materijala u metropoli svako malo "dotrči" u carski grad, gdje smo ga i mi ulovili za pokoju izjavicu o Dori, novom albumu "Slobodno dišem" u izdanju diskografske kuće Menart ... i o svemu pomalo...

Album je gotov, a Luka prezadovoljan. Kad bi radio usporedbu, kaže, drugi je album dobio dozu serioznosti, jer ga u aranžerskom i producentskom dijelu potpisuje ista osoba – Đani Pervan. Na prvom je albumu bilo jako puno autora, a sada je Pervan dodao svoj rukopis koji je rezultirao kompaktnijom pričom. Na albumu je riječ mahom o ljubavnim tekstovima, a autori su ujedno i autori glazbe. Dino Šaran je napisao šest pjesama, Milana Vlaović tri pjesme, jednu je napisao sam, jedan tekst napisao je na glazbu Dina Merlina, jednu je napisala Dražena Vrgoč..., a Petar Beluhan i Vlado Mirčeta su napisali dalmatinsku pjesmu s primjesom Depeche Mode u refrenu... To je, prema Lukinim riječima, pop album s dosta eksperimenata i to zahvaljujući producentu Pervanu koji ga je davno oduševio. Inače perkusionist u bendu Darka Rundeka "Rundek Cargo Orkestar", sklon je eksperimentima i u aranžmanima voli avanture, što je Luku oduševilo, jer ne voli niti da mu pri slušanju demo predloška nešto zazvuči "dosadno". - Svaka pjesma koja je ušla na album, "legla" mi je na prvo slušanje – nije bilo kopanja po materijalu i traganja što u nekoj skladbi ima ili nema i što bi trebalo mijenjati ili ne – naprosto su sve bile "ljubav na prvo slušanje", kaže Luka zadovoljan sa svih dvanaest pjesama na albumu koji izlazi 5. ožujka, par dana nakon Dore.


S pjesmom Milane Vlaović "Pusti me u san", što je najavni singl albuma, nastupit će na Dori, a usput s bendom za 21. ožujka priprema i koncert u zagrebačkom kazalištu "Komedija", a na toj koncertnoj promociji albuma gosti će mu biti Goran Karan, Lana Jurčević, klapa "Nostalgija" i "Ezerki" ženski amaterski makedonski ansambl.

Omot albuma radi dizajner Ivica Propadalo, a fotografije je radila Mare Milin. Fotke su retro, romantične, crno bijele i imaju bitničku poetiku... a web sajt mu radi ekipa koja se potpisuje kao "b1RO". Iako mu se na sajtu nude dečki gay sklonosti Luka tvrdi da će ih morati razočarati. - Gay se ne postaje, tako se čovjek rodi, a ja sam definitivno hetero. Ali nisam homofob! Raduje me da su ljudi zainteresirani za ono što radim, drago mi je da ima i loših i dobrih komentara, bolje nego da su totalno nezainteresirani! - kazuje Luka, a glede veze s Lanom Jurčević kaže da su toliko strasti unijeli u duet, da im privatno ne bi ništa ni ostalo. I kaže – ima djevojku!!! Ali zasad ne otkriva tko je odabranica srca njegovog,... no mi pomno pratimo... I javit ćemo čim "snimimo"!


Luka je, uzgred budi rečeno, upravo postao zaštitno lice novog parfema Hugo, koji će ga pratiti kroz naredno razdoblje. A prvo službeno predstavljanje te priče će biti upravo na Dori kada će i pripremiti promociju spota na svojoj pressici. Spot je radio Darko Drinovac, a prebačen u crbo-bijelo korespondirat će s vizualnim identitetom albuma... Nema fabule... Sve se naslanja na poetiku...

napisala / foto: Andrea Weber