19,2 milijuna kuna za znanost

30_08_2014 / 09:44h  |  Autor: Antonia Stipić  |  Foto: unist.hr
19,2 milijuna kuna za znanost

Sveučilište u Splitu u petak, 29. kolovoza, predstavilo je četiri projekta koji su odobreni iz strukturnog fonda za znanosti i inovacije u ukupnoj vrijednosti 19,2 milijuna kuna, čime se možda konačno opravda fraza "zemlja znanja".

Sveučilište u Splitu u petak, 29. kolovoza, predstavilo je četiri projekta koji su odobreni iz strukturnog fonda za znanosti i inovacije u ukupnoj vrijednosti 19,2 milijuna kuna.
U društvu prorektora Tomislava Kilića i Branke Ramljak, rektor Ivan Pavić istakao je da će se dobiveni novac upotrijebiti za konkretne proizvode. -Imamo znanje i potencijal na Sveučilištu a ovim ćemo dobiti i dodatnu opremu. Ne želim se previše hvaliti, ali u vremenu kada smo svi previše kritični, splitsko Sveučilište može pomoći gospodarstvu i društvu znanja. Naime, svi projekti realiziraju se u suradnji s privatnim sektorom.

Docent Damir Kovačić s Medicinskog fakulteta predstavio je 6 milijuna kuna vrijedan projekt iz područja medicinske neuroelektronike koji se realizira u suradnji sa firmom Mikroprojekt iz Zagreba. Sveučilište će provesti industrijsko istraživanje u razvoju auditornih neuroelektroničkih sučelja. Zaposlit će se 12 ljudi, od toga će 9 biti osposobljeno za rad na području medicinske neuroelektronike i razvoj novih generacija umjetnih pužnica.

U nastavku je profesor FESB-a Božo Terzić prezentirao projekt trigeneracijskih postrojenja u suradnji s firmom Banko iz Žrnovnice, koja projektira strojarske sustave. Izvori topline, kao biomasa, otpadna toplina iz industrijskih procesa i brodova, spalionice smeća, geotermalna i sunčeva energija, pretvaraju se uz pomoć trigeneracijskih postrojenja u električnu, korisnu toplinsku i rashladnu energiju. Projekt vrijedan nešto manje od 4 milijuna kuna želi doprinijeti efikasnijim i sigurnijim postrojenjima ove vrste te doprinosi jačanju kapaciteta obnovljivih izvora energije. Osim 4 novozaposlena člana tima predviđa se nabava opreme u vrijednosti milijun i pol kuna te uključivanje studenata u primjenjena straživanja koji tako dobivaju priliku za praktično iskustvo prije ulaska u svijet rada.

-Želimo da naše Sveučilište postane centar izvrsnosti za područje mikrotehnologije u Hrvatskoj - kazao je profesor PMF-a Ante Bilušić, ujedno voditelj projekta jačanja kapaciteta za primjenu i transfer tehnologije mikroelektromehaničkih sustava koji se provodi u partnerstvu sa Institutom za nuklearne tehnologije – INETEC iz Lučkog. Znanstvenici su povukli čak 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava od ukupno 6 milijuna koliko je proračun projekta. Zaposlit će se 5 ljudi, od kojih će troje biti osposobljeno za rad na području mikrotehnologije.

-Vodik predstavlja energiju budućnosti. Rekao je voditelj projekta istraživanja i razvoja vodikovog energetskog sustava u sprezi sa obnovljivim izvorima energije profesor Frano Barbir sa splitskog FESB-a koji se vodikovim energetskim tehnologijama bavi 25 godina. Partner projekta je Končar – Institut za elektrotehniku. – Hrvatska do sada nije dobila novce iz europskih fondova za ovu svrhu. Sada nam se otvara mogućnost za povećano sudjelovanje u programu Horizon 2020, transfer znanja i doprinosi se održivom razvoju. Tako su zaključene vijesti sa Sveučilišta koje možda urode opravdavanjem fraze o zemlji znanja.