900 nezaposlenih manje

15_05_2012 / 07:55h
900 nezaposlenih manje

Novi Zakon o poticanju zapošljavanja na burzu je doveo 1350 radnih mjesta za mlade bez radnog iskustva koji su spremni raditi za 1600 kuna. Priliku je već iskoristilo gotovo devet stotina nezaposlenih...

Novi Zakon o poticanju zapošljavanja na burzu je doveo 1350 radnih mjesta za mlade bez radnog iskustva koji su spremni raditi za 1600 kuna. Unatoč brojnim kritikama Vladinih mjera, priliku je već u prvom tjednu provedbe novog zakona iskoristilo gotovo devet stotina nezaposlenih. Njima će na rok od jedne ili dvije godine biti plaćen radni staž i doprinosi, a radit će pod nadzorom mentora kojega plaća poslodavac te tako dobiti toliko traženo radno iskustvo.

Mladih bez radnog iskustva ukupno je 60 tisuća, a plan je novim zakonom omogućiti zaposlenje njih 10 tisuća. Ministar rada, Mirando Mrsić, uvjerava da postoje mehanizmi koji će spriječiti da nove mjere smanje cijenu rada ili dovedu do iskorištavanja mlade radne snage.


MMH: Naknada bi trebala biti veća

Mreža mladih Hrvatske (MMH), nacionalna krovna organizacija mladih Republike Hrvatske, otvorenim pismom izrazila je nezadovoljstvo što zakon nije prošao javnu raspravu pa time i uključio one na koje se odnosi, no generalno ga smatra pozitivnim pomakom u rješavanju problema nezaposlenosti mladih. Smatra i da novčana naknada od 1600 kuna za rad na puno radno vrijeme nije usklađena s minimalnim životnim potrebama odrasle osobe. Također, apelira na kvalitetno praćenje mjera kako bi se suzbilo potencijalno izrabljivanje osoba u procesu stručnog osposobljavanja.