Brod uništio rivu u Lori

05_02_2007
Brod uništio rivu u Lori

Novogradnja 449 izvučena je iz škvera zbog porinuća Donata koji se 'naslonio' na otočić Barbarinac te je nošena burom udarila Rivu u Lori

SPLIT - Premda iz splitskog brodogradilišta uporno demantiraju da se prilikom porinuća 280 metara dugog tankera Donat dogodilo nešto posebno dramatično, iz škvera su se i danas neslužbeno mogle čuti tvrdnje da je prinova Tankerske plovidbe došla sve do plićine otočića Barbarinac, gdje se naslonila na svjetionik uz obalu, te da je prilikom udara u morsko dno popucao var kojim je list kormila bio fiksiran kako ne bi došlo do zakretanja velikog broda, jednog od tri najveća ikad izgrađena u jednom komadu na kosom navozu.

Nešto kasnije događala se potencijalno još veća drama, jer je Novogradnja 449, izvučena iz škvera zbog porinuća, nošena burom udarila u lukobran ratne luke Lora te ga uništila u duljini od 40 metara.Što se tiče Donata, jedina službena informacija iz Brodosplita danas su i dalje bili demantiji glasnogovornika Josipa Jurišića da se dogodilo išta ozbiljnije od eventualnog naslanjanja broda na mali svjetionik.

- Vjerujte, da je grdosija teška 27.000 tona doista udarila u otočić, kako se tvrdi, šteta bi bila mnogo veća, a svjetionika više ne bi ni bilo. Potpuno je uobičajeno da prilikom porinuća tako veliki brod dođe blizu Barbarinca, ali odgovorno tvrdim da se nije nasukao. U subotu smo nakon dojave poslali i ronioce, i oni nisu našli apsolutno nikakva oštećenja ni na trupu ni na listu kormila. Što se tiče priče o otkinutom varu, to se i inače često događa prilikom udara broda u more - rekao je Jurišić.

U svakom slučaju, Donat je nakon porinuća uredno privezan uz operativnu obalu, a tijekom sutrašnjeg dana inspektori splitske Lučke kapetanije obavit će pregled broda da bi se utvrdilo je li ipak došlo do neke štete. Novogradnja 449, koja se gradi za švedski Marininvest, danas je uz pomoć dvaju remorkera plutala između Čiova i Šolte. - Brod će biti tamo dok se ne stiša bura, jer je riječ o 228 metara dugom brodu bez vlastita pogona i iznimno bi teško bilo vratiti ga u škver pod udarima vjetra - rekao je Jurišić.

Oštećenja na boku broda

SPLIT - Dojavu o udaru drugog tankera prvi su odaslali iz 73. bojne Vojne policije u Lori, a glasnogovornik HRM-a Francois Buj jučer je potvrdio da je potpuno uništeno 40 metara betonskog lukobrana Lore. Brod je izvučen iz škvera kako bi se dobio prostor za porinuće Donata, a kad su ga pokušali vratiti puknuo je konopac kojim ga je na mjestu pokušavao držati jedan od dvaju tegljača. Pod udarima bure brod je otplutao do Lore i tamo udario u rivu. Na desnom boku novogradnje nastala su određena oštećenja, ali i njihova ozbiljnost utvrdit će se tek nakon pregleda u brodogradilištu.

Jutarnji.hr, Ivica Profaca