Ocijeni: + -

Rad u Švedskoj nakon ulaska

Hoće li se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pojednostavniti procedura za rad Hrvata u Švedskoj?

 
Ocijeni: + -

Znat ćemo kad uđemo!

Iz ureda glasnogovornika MVEP odgovorili su nam da će kao i u posljednjem valu proširenja 2004. i 2007. godine, države članice EU-a moći zadržati mogućnost uvođenja prijelaznog razdoblja koje se odnosi na slobodno zapošljavanje radnika u državama članicama EU-a. Dakle, postoji mogućnost da će se pojedine države članice nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji odlučiti za uvođenje sličnih privremenih ograničenja i za hrvatske radnike po principu 2+3+2, tj. početno ograničenje pristupu tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine.

Hoće li pojedine države članice EU-a privremeno ograničiti slobodno zapošljavanje hrvatskih radnika, pa tako i Švedska, znat ćemo uoči ulaska Hrvatske u EU.

- U slučaju takvih privremenih ograničenja hrvatski radnici će i dalje moći raditi u tim zemljama uz prethodno dobivanje radne dozvole - istaknuli su u odgovoru.


Iskoristilil su priliku napomenuti da detaljnije informacije o pitanjima ulaska RH u EU, pregovorima i općenito EU tematici potražite u sljedećim publikacijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj: mvep.hr, eu-referendum.hr, mvep.hr, delhrv.ec.europa.eu.

Odgovorio: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dana: 7/1/2013.
Čekali smo: 0 dana
 


EU Ovaj projekt financira EU Poslušaj priloge Euformiraj se!