Ocijeni: + -

Prebivalište u BiH, a državljanstvo hrvatsko - kako ću raditi u EU?

- Imam državljanstvo Republike Hrvatske, ali prebivalište u Bosni i Hercegovini. Hoće li se ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju na mene kao državljanina/državljanku Republike Hrvatske sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini odnositi svi zakonski akti i propisi koji se odnose na mogućnosti rada u zemljama članicama EU ili za to trebam imati prebivalište u Republici Hrvatskoj? – pitanje je koje smo proslijedili Migracijskom informacijskom centru Split pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

 
Ocijeni: + -

Ograničenja ostaju...

- Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju svi hrvatski državljani/državljanke koji imaju prijavljeno prebivalište u RH imat će slobodan pristup tržištu rada i mogućnost zapošljavanja bez formalnih ograničenja u onim zemljama članicama EU koje otvore svoja tržišta rada.

Međutim, za državljane/državljanke Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini ograničenja ostaju, što znači da je njihovo zapošljavanje u zemljama EU vezano uz prethodno dobivanje radne dozvole – odgovorili su iz Migracijskog informacijskog centra, pozivajući se na informacije kojima za sada raspolažu.

Za dodatna upite ili pojašnjenja predložili su gospodina Matka Govića , EURES savjetnika u Područnom uredu Split (tel: 021 310 536, mail matko.govic@hzz.hr).

.

 
Ocijeni: + -

...ali možeš se kretati.

- EU prava se prvenstveno baziraju na statusu građana, međutim u opisanom slučaju hrvatski državljanin s prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima pravo slobode kretanja u svim zemljama članicama EU i EFTA koje Republici Hrvatskoj neće uvesti tranzicijsko razdoblje (početne dvije godine) – dopunio je odgovor Željko Meštrović, rukovoditelj Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova HZZa.

Odgovorio: Hrvatski zavod za zapošljavanje - Migracijski informacijski centar Split, dana: 18/6/2013.
Čekali smo: 18 dana
 


EU Ovaj projekt financira EU Poslušaj priloge Euformiraj se!